Gerinctréning

Mozgásunk alapja, testünk „tartóoszlopa” az erős, stabil gerinc. Mégis, napjaink egyik legismertebb civilizációs betegségei között találjuk a mozgásszervi panaszokat, gerincbántalmakat, a hát-és derékfájást. Ennek fő okai a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a helytelen testtartás és a hátizmok gyengesége.

A helytelen testtartás következtében kialakult hibás mozgássémák hosszú távon mozgásszervi panaszokhoz vezethetnek.

A gerinctréning foglalkozásokon szisztematikusan átmozgatjuk a gerincoszlopot, valamint erősítjük a gerinc mozgatásában részt vevő izmokat, nagy hangsúlyt fektetve a törzs izmaira (hát és hasizmok), valamint a far- és vállizmokra, melyek az edzés hatására tónusosabbá, feszesebbé válnak.

Jótékony hatása már az első óra után érezhető, rendszeres gyakorlással pedig megszüntethető a hát-és derékfájás, látványosan javul a testtartás és a mozgáskoordináció, ezáltal pedig a test szinte újjászületik.

Gerinctréning & erősítés NMPT-vel

Ezen az órán a gerinc mozgatásában részt vevő izmok erősítése mellett a fókuszt a test egészére helyezve átmozgatunk, erősítünk és nyújtunk minden más izomcsoportot is. 

A Bene Máté gerincspecialista által kidolgozott NMPT (Natural Movement Pattern Training) módszer célja korrigálni azokat a helytelen tartás- és mozgásmintákat, amelyek sok esetben évekkel a gerincbetegségek kialakulása előtt jellemzők az emberekre. A módszer amellett, hogy segít megelőzni a gerincbetegségek kialakulását vagy kiújulását, támogatóan hat más izületi panaszok elkerülésében is.

Az órák gyakorlatait oktatónk ezt a speciális preventív megközelítést alapul véve dolgozza ki, különös tekintettel a modern ember gerincét érő káros hatások ellensúlyozására, a tartáshibák korrekciójára és a megelőzés elvét szem előtt tartva.

Változatos eszközhasználattal (fitball, softball, gumiszalag, gumikötél, kézisúly, bokasúly, SMR henger stb.) gondoskodunk arról, hogy ne csak a törzsizmok, hanem az egész test izomzata tónusos, feszes, esztétikusan formált és erős legyen. 

Gerincjóga NMPT-vel

Megfelelő alapokkal és rendszeres gyakorlással ezek a gyakorlatok nagyon gyorsan éreztetik a hatásukat: jobb közérzet mind fizikai, mind lelki szinten. 
Speciális gerincjóga óra az NMPT alapú gyakorlás, ahol egy fix tartásjavító gyakorlatsort variálunk és fűszerezünk jóga ászanákkal. Az óra vázát tehát az NMPT gyakorlatsor adja, amit kiegészítünk olyan jóga ászanákkal, melyek segítik és jól kiegészítik az NMPT gyakorlatokat. 

A gerinctréning ajánlott:

  • prevenciós jelleggel, gerincpanaszok megelőzésére, hát-és derékfájás megszüntetésére,
  • ülőmunkát végzőknek,
  • krónikus hátfájással küzdőknek,
  • stresszes-és mozgásszegény életmódot folytatóknak,
  • kisgyermekes anyukáknak,
  • azoknak, akik az esztétikai edzéscélok mellett testi egészségük megőrzésére is hangsúlyt fektetnek.