Ashtanga vinyásza jóga

Az ashtanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll.

A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyasa), a légzéssel (udzsájí pránájama), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése).

Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát az udzsájí légzés adja.A légzés tudatosan összhangban van a mozgással. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi).

Mindezek beindítják a prána áramlását a testben, a mozgás és a légzés összhangja és az energetikai zárak, bandák tudatosítása során a gyakorlás alatt intenzív belső hő keletkezik, és ha az elemek összeolvadnak, a gyakorlat mozgó meditációvá válik. 

Ez a belső gyógyító tűz megtisztítja a fizikai testet a méreganyagoktól, stabilizálja, egészségben tartja a hormonháztartást, a váz-és izomrendszert, koordináció, az egyensúlyérzéket,   a belső szervek működését javítja,  az izmokat és szerveket, így az eredmény egy fénylő, egészséges, erős test lesz.

E  mozgó meditáció közben a testünk olyan, mint egy mantra, s japa málánkon (imafüzér) a pózok képviselik a gyöngyöket, az alapvető technikák pedig a fonalat (légzés, dristik, bandhák). 

A rendszeres fegyelmezett gyakorlás kiegyensúlyozottá, összeszedetté és higgadtá teszi az elmét.

A jóga erőteljes stresszoldó hatásán kívül pozitívan hat az érzelmi életre, a pszichére, az egészségre.
Kortól függetlenűl, fizikai állapotra való tekintet nélkül, bárki bármikor elkezdheti a jóga gyakorlását és bekapcsolódhat a foglalkozásokba. Kezdő szinttől magas fokozatig, ha kitartóan gyakorol.