Hatha jóga

 

A hatha jóga a tradicionális jógafilozófia komplex rendszere, amely egyensúlyt teremt a gyakorló fizikai-testi, mentális és lelki állapotában. Ehhez a különböző gyakorlatok egymásra épülő sorát alkalmazza, amelyben szerepelnek tisztító gyakorlatok (kriyák), ászanák (testgyakorlás), relaxáció, koncentrációs gyakorlatok stb.

Hatha jóga gyakorlás során a bennünk jelen lévő aktív, férfias (Ha = Nap) és passzív, nőies (Tha = Hold) működéseket hozzuk egyensúlyba, és mindehhez elengedhetetlen eszközül a mély légzés ritmusát használjuk.

A jóga számtalan jótékony hatása közül néhány: megerősíti a testet és a testtudatot, rugalmassá és erőssé teszi a vázizom rendszert, vitalitást, hosszú távú egészséget ad a gyakorlónak, erősíti az immunrendszert, energikussá tesz, növeli a koncentrációs készséget, a tanulás hatékonyságát, a figyelmet és a memóriát, javítja az alvás minőségét, általános jó közérzetet biztosít, csökkenti a depressziót, segít az önismeret fejlesztésében.

Végeredményben a jóga egy olyan ősi, természetes terápia, amely hatékonyan segít minket abban, hogy a legerőteljesebb eszközünket, saját tudatunkat használjuk testünk gyógyítására.

A csoportos hatha jógaórák felépítése

  • Ráhangolódás: minden órát egy rövid ráhangolódással, „megérkezéssel” kezdünk, melynek célja, hogy mentálisan is felkészüljünk a gyakorlásra.
  • Előkészítő gyakorlatok: a ráhangolódást úgynevezett ’kriya’ gyakorlatok követnek, melyeknek célja a fizikai és mentális megtisztulás, felkészülés a testgyakorlásra. Ebben a szakaszban különféle tisztító légzéstechnikákat és izülettisztító gyakorlatokat végzünk.
  • Ászana: az ászana szanszkrit szó, amely pózt, testhelyzetet jelent. Az ászana gyakorlást a légzéssel összehangoltan végezzük tudatosan felépített szekvenciák szerint.
  • Légzőgyakorlatok: haladó szinten az ászanagyakorlást a pránajáma (légzés általi energianövelő és szabályozó gyakorlatok) követheti. A pránajáma gyakorlás során a légzést használjuk eszközként ahhoz, hogy a bennünk lévő életenergiát (prána) tudatosan szabályozzuk, növeljük.
  • Relaxáció: a gyakorlást mindig szisztematikus relaxációval zárjuk le, amelynek kulcsfontosságú szerepe van. Ennek folyamán az addig elvégzett munkánk mélyen helyet foglalhat, és idegrendszerünk is optimális állapotba kerülhet a tudatos lazítás által, melynek napjainban különösen nagy jelentősége van.

NMPT alapú jógaórák

A Bene Máté gerincspecialista által kidolgozott NMPT (Natural Movement Pattern Training) módszer célja korrigálni azokat a helytelen tartás- és mozgásmintákat, amelyek sok esetben évekkel a gerincbetegségek kialakulása előtt jellemzők az emberekre. A módszer amellett, hogy segít megelőzni a gerincbetegségek kialakulását vagy kiújulását, támogatóan hat más izületi panaszok elkerülésében is.

Az NMPT alapú jógórák gyakorlatait oktatónk a hatha jóga rendszerét és ezt a speciális preventív megközelítést ötvözve dolgozza ki, különös tekintettel a modern ember gerincét érő káros hatások ellensúlyozására, a tartáshibák korrekciójára és a megelőzés elvét szem előtt tartva.

Ajánljuk kortól és nemtől függetlenül mindenkinek, aki nem pusztán testmozgásra, hanem mentális-lelki feltöltődésre is vágyik.