yin jóga

A yin jóga az indiai hatha jóga és a kínai taoista hagyomány találkozásából született öngyógyító jógarendszer, amely finom szinten a testben lévő meridiánpályák aktiválásán keresztül éri el mély, regeneráló hatását.

Ez a lágy, nyugató, nőies, passzív irányzat harmonizálja az energiatestet és oldja az energetikai blokkokat, növeli a belső szervek energiaellátását, és intenzíven oldja a testi feszültségeket, különösen a csípő és a mellkas területén.

Hosszú ideig, három, öt, tíz vagy akár tizenöt percig is kitartunk egy-egy pózt (ászanát), ezáltal a test mélyebb rétegeibe, az izmok mögé jutunk el, és kihatunk a kötőszöveteink, az izületeink, csontjaink és a belső szervek egészségére is. 

Mindössze két tucat, főként földközeli, ülő és fekvő tradicionális hatha jóga ászanát és annak néhány variációját alkalmazzuk a testünk energiarendszerének harmonizálására. Az ászanákban eltöltött hosszabb idő önmagában is meditatív jellegű, és segíti az idegrendszer átkapcsolását az aktívabb, szimpatikus üzemmódról az ellazult, passzív, paraszimpatikus állapotba.

A yin jóga segít abban, hogy megálljunk, és a folytonos, kifelé áradó tevékenység helyett csendben befelé figyeljünk, és mélyen ellazuljunk. Ezért tökéletes kiegészítője lehet bármely más jógagyakorlásnak vagy mozgásformának, hiszen elmélyíti a testünkről szerzett tudást és felkészít egy mélyebb relaxációra is.

Gyakorlását tapasztalattól, hajlékonyságtól és életkortól függetlenül mindenkinek ajánljuk:

  • akit folyamatos mentális és/vagy fizikai igénybevétel, fokozott stressz ér a mindennapjaiban,
  • akinek kötött az izomzata és ennek következtében merevek az izületei,
  • aki rendszeresen vagy versenyszerűen sportol, és emiatt az izmainak és az izületeinek fokozott regenerációra van szüksége,
  • aki műtét, sérülés után szeretne kíméletes módon felépülni,
  • aki hajlamos a szorongásra, alvászavarokkal küzd, vagy fizikai/mentális eredetű traumán esett át, és a felépülést szeretné a jógán keresztül elősegíteni,
  • aki egyszerűen csak szeretne néhány órára elvárások nélkül megállni, ellazulni, elcsendesedni, feloldódni és töltődni.

Yin jógaóráink időpontja: hétfő 19:00-20:30, kedd 8:15-9:15, csütörtök 10:00-11:00

Órarend szerinti óránk mellett havonta egyszer élőzenés foglalkozást, valamint szombat esténként extra, 120 perces gyertyafényes órát tartunk, melyre a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes helyfoglalás szükséges. Az aktuális időpontot és az óráról bővebb információt Facebook oldalunkon, az Események alatt találsz.